Pēc dažu ēdienu pagatavošanas paliek šķidrums, ko mēs, nedomājot, izlejam. Tikai daži cilvēki zina dažu novārījumu lietderīgās īpašības.
Piemēram, šķidrums, kas paliek pēc dārzeņu vārīšanas, var būt ļoti noderīgs: no tā var pagatavot gardas zupas, sautējumus vai mērces. Tos nav nepieciešams vārīt tajā pašā dienā – šāds novārījums lieliski uzglabājas ledusskapī līdz pat 3 dienām.
Ūdenī pēc makaronu vārīšanas ir daudz cietes, tāpēc tas ir noderīgs istabas augu laistīšanai, un to var izmantot arī maizes vai picas mīklas pagatavošanai: tās kļūs mīkstas un gaisīgas, pateicoties tai pašai cietei.
Pēc kukurūzas vārīšanas ūdeni atdzesē un izmanto augu barošanai.
Lasi vēl: Jau ir pienācis laiks: kad sēt tomātus stādiem 2024. gadā
No biešu vārīšanas iegūto šķidrumu var izmantot mīklas pagatavošanai. Pateicoties cietei, mīkla ātri sabiezēs, un no tās būs viegli pagatavot cepumus.
Vēl viens ēdiena gatavošanā noderīgs šķidrums ir konservētu pupiņu ūdens. Tas var būt par pamatu tādiem ēdieniem kā majonēze vai cepumi – gudri pavāri to izmanto olu baltuma vietā, kas ir īpaši svarīgi vegāniem.